2018, Part of book or chapter of book (Geerdink, G.; Beer, F.H. de (ed.), Kennisbasis voor lerarenopleiders, katern 6: Vorming in de lerarenopleidingen, pp. 9-18)
2018, Article / Letter to editor (VELON, vol. 39, iss. 2, (2018), pp. 31-46)Aandacht voor diversiteit in teams van scholen en dus op de lerarenopleiding is een belangrijk speerpunt voor zowel de PO-raad (de raad waarin werkgevers in het primair onderwijs zich verenigd hebben) als de landelijke Vereniging Hogescholen in Nederland. Er worden drie groepen genoemd die in verband worden gebracht met een ervaren tekort aan diversiteit in onderwijsteams, namelijk een tekort aan mannelijke leraren, leraren met een niet-westers allochtone achtergrond en leraren die als voorafgaand aan de lerarenopleiding een middelbare beroepsopleiding hebben gevolgd (mbo). Dit zijn minderheidsgroepen binnen teams in basisscholen, maar ook binnen de studentenpopulatie op de lerarenopleiding. Bij deze studenten is de instroom relatief laag, de doorstroom moeizamer en vaker dan gemiddeld vallen zij uit zonder diploma. Het voorliggend onderzoek wil meer helderheid verschaffen over voor de opleiding relevante verschillen tussen de doorsnee pabostudent en studenten uit de minderheidsgroepen. Er is gezocht naar kenmerken en factoren waarop studenten kunnen worden onderscheiden en die relevant zijn voor hun professionele identiteit. Door middel van een vragenlijst is geprobeerd een beschrijving te geven van de studentenpopulatie van de pedagogische academie voor basisonderwijs (pabo) in Nederland. In totaal hebben 551 studenten van één opleiding - de HAN Pabo - de vragenlijst volledig ingevuld. De genoemde minderheidsgroepen verschillen op een aantal onderdelen significant van elkaar en van de meerderheidsgroep. Met deze vragenlijst is de diversiteit van de HAN Pabo beter in kaart gebracht; gegevens die de opleiding kan gebruiken om het opleidingsprogramma meer op maat van de diverse studenten te maken.
2013, Book (monograph) In het boek wordt ingegaan op de wijze waarop binnen de Pabo van de Hogeschool van Arnhem is gewerkt aan verhoging van de uitstroom van gekwalificeerde mannelijke leraren basisonderwijs. Het onderzoek- en ontwikkelproject is uitgevoerd door onderzoekers van het Kenniscentrum Kwaliteit van Leren, lerarenopleiders van de HAN-Pabo en leraren basisonderwijs die als stagebegeleiders betrokken. Naast een aantal inleidende hoofdstukken waarin de achterliggende theorie en werkwijze wordt beschreven, worden in afzonderlijke hoofdstukken de verschillende deelprojecten beschreven. Deelprojecten zijn onder andere: ‘Reflecteren moet je leren’; Van sturing tot zelfsturing’ en ‘Op mannelijke maat begeleiden’.
2013, Part of book or chapter of book (, pp. 221-235)Vijfentachtig procent van de leraren op de basisschool is vrouw en het percentage mannelijke leraren daalt nog steeds. Projecten om meer jongens te interesseren voor een baan als leraar basisonderwijs leiden niet tot grote veranderingen in de samenstelling van teams en vaak tot onjuiste en suggestieve berichten in de publieksmedia. Het lijkt tijd voor een blikwisseling. We zouden moeten streven naar meer diversiteit en ons niet moeten beperken tot seksediversiteit. In deze bijdrage geven we eerst een getalsmatig beeld van de naar sekse homogeen samengestelde teams in het basisonderwijs, de oorzaken daarvan en de zorgen die daarover worden geuit. In het tweede deel van dit essay betogen we dat teams in het basisonderwijs en studentenpopulaties op de lerarenopleidingen in veel meer opzichten heterogeen van samenstelling zouden moeten en kunnen zijn. We sluiten af met enkele eerste ideeën om de diversiteit die wij graag zouden zien in het basisonderwijs en op de lerarenopleiding te bewerkstelligen.
2012, Article / Letter to editor (Tijdschrift voor Lerarenopleiders, vol. 33, iss. 4, (2012), pp. 15-23)Er kiezen in verhouding maar weinig jongens voor de opleiding tot leraar primair onderwijs (pabo)1 en van die kleine groep haalt nog niet de helft de eindstreep. Daarnaast wordt er vaker geklaagd over de kwaliteit van mannelijke afgestudeerden. Het geringe aantal mannelijke leraren primair onderwijs wordt als problematisch gezien omdat dit leidt tot te homogeen samengestelde teams. Met het door de Nederlandse overheid gesubsidieerde project ‘Meer Mans’ pogen we op de twee pabo’s van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN)2 te bewerkstelligen dat meer mannelijke studenten goed opgeleid de eindstreep halen. In dit artikel schetsen we de aanleiding en vervolgens de theorie die heeft geleid tot de specifieke opzet en werkwijze van het project3 waarin onderzoek en onderwijsontwikkeling in de praktijk van de lerarenopleiding gecombineerd wordt. Naast die algemene projectbeschrijving rapporteren we over de dataverzameling, -analyse en resultaten van de herhaalde metingen naar sekseverschillen in prestaties zoals ze gedurende de looptijd van het project (2,5 jaar) uitgevoerd zijn. Na twee jaar kunnen we constateren dat de sekseverschillen in prestaties kleiner zijn geworden.
2012, Article / Letter to editor (Tijdschrift voor Lerarenopleiders, vol. 33, iss. 4, (2012), pp. 24-29)De uitval onder eerstejaars pabostudenten in Nederland is hoog, met name onder mannelijke studenten. Bekend is dat studenten die zich minder uitvoerig, vrij laat of zelfs helemaal niet laten informeren over hun toekomstige opleiding, vaker uitvallen in het eerste jaar van hun studie en minder studiepunten behalen. Binnen het project ‘Meer Mans’ is op Instituut Pabo HAN onderzocht hoe studenten zich hebben laten voorlichten over de lerarenopleiding basisonderwijs en of dit inderdaad consequenties heeft voor het studierendement en de uitval.
2012, Article / Letter to editor (Tijdschrift voor Lerarenopleiders, vol. 33, iss. 4, (2012), pp. 30-34)Van studenten op lerarenopleidingen basisonderwijs in Nederland wordt verwacht dat zij gedurende hun studie veelvuldig reflecteren. Vooral mannelijke studenten vinden dit lastig en vervelend en het vaak moeten reflecteren wordt nogal eens genoemd als reden om te stoppen met de opleiding. Uitgangspunt in het hier beschreven onderzoek is dat mannelijke studenten zeker willen en kunnen reflecteren als ze maar uitgelegd krijgen hoe ze dit moeten doen. In het kader van een deelproject van Meer Mans is in dit artikel een interventie beschreven waarmee studenten in de vorm van een reflectiemodel met bijbehorend begrippenkader handvatten aangereikt krijgen die hen helpen meer diepgaand te reflecteren. Een vergelijking van oude reflecties met reflecties geschreven na introductie van model en begrippenlijst laat zien dat met name mannelijke studenten veel meer theoretische begrippen zijn gaan gebruiken.
2010, Article / Letter to editor (HAN-blad, vol. 2010, iss. 16, (2010), pp. 10-11)Ouderen die blijven werken hebben een hogere levensverwachting dan ouderen die niet werken. Het is dus belangrijk dat oudere werknemers actief blijven op de arbeidsmarkt. Temeer daar die markt krimpt en er met het stoppen heel veel ervaring verdampt waar jongeren veel aan zouden hebben gehad.
2008, Article / Letter to editor (Onderwijsinnovatie, vol. 10, iss. 2, (2008), pp. 10-13)Met de komst van lecoraten zijn hogescholen zich ook gaan richten op ‘toegepast onderzoek’. Maar past dat wel in het hbo? En zo ja, hoe implementeer je dat? Dit artikel beschrijft hoe binnen de HAN de competentie ‘Onderzoek doen’ hogeschoolbreed is ingekaderd.