2014, External research report Maatschappelijke ontwikkelingen stellen scholen en leraren voor nieuwe uitdagingen. Het onderwijs
wordt geconfronteerd met de uitdaging om jongeren voor te bereiden op een snel veranderende
samenleving die nieuwe en hogere eisen aan deelname stelt dan voorheen. Ict-geletterdheid is de
onderlegger voor de competenties die de 21ste-eeuwse samenleving vraagt. Tegelijkertijd neemt de
diversiteit in het onderwijs steeds verder toe en wordt een beroep gedaan op het onderwijs om maatwerk
te realiseren in flexibele onderwijstrajecten. Inzet van ict is onmisbaar voor het bieden van het benodigde
maatwerk, maar blijft nog sterk onderbenut. Deze maatschappelijke en onderwijskundige ontwikkelingen
vragen om een andere organisatie van het onderwijs, een andere, complexere rol van de leraar en vragen
ook van leraren en hun opleiders andere competenties.
2009, External research report De ambassadeur van de digiborden van basisschool de Arabesk wilde weten in hoeverre de inzet van het digibord voor zelfstandig groepswerk ter vervanging van de normale verlengde instructie rekenen effectief is. Voor u ligt het antwoord op deze vraag in de vorm van een onderzoeksrapportage. In het onderzoek hebben we niet alleen gekeken naar de effecten van het werken aan het digibord op de leerlingen aan het digibord, ook hebben we gekeken naar de effecten op de andere leerlingen in de klas.
2009, Part of book or chapter of book (, pp. 102-106)In deze bundel staat de vraag centraal hoe het tekort aan digitale leermiddelen kan worden opgelost. De gedachte is dat leraren graag met digitale leermiddelen aan de slag willen, maar moeite hebben om de juiste materialen te vinden. Om die situatie om te buigen, zijn vele initiatieven – van Kennisnet-portals tot het door minister Plasterk geïnitieerde Wikiwijs – gelanceerd. Maar is de aanname dat leraren een tekort aan bruikbare digitale leermiddelen ervaren, eigenlijk wel juist? En mogen we van leraren verwachten dat zij zelf digitale leermaterialen zoeken, aanpassen, arrangeren en zelfs ontwikkelen? Wat is er eigenlijk nodig om de beschikbaarheid en het gebruik van goede, uitdagende digitale leermaterialen te bevorderen?
2008, External research report De Sector Economie van het ROC Nijmegen wilde weten in hoeverre de door hen gevolgde werkwijze met de virtuele, competentiegerichte leeromgeving Schonenvaart een effectief leertraject vormde voor de eerstejaars leerlingen van de Commerciële Opleidingen. Voor u ligt het antwoord op deze vraag in de vorm van een onderzoeksrapportage. In het onderzoek hebben we niet alleen gekeken naar de leeropbrengsten, maar ook naar de werkwijze, ervaringen en achtergronden van de leerlingen die mogelijk een rol spelen.
2007, External research report De kerngedachte van het arrangement Samen Deskundiger met de Pabo is dat de leraar-in-opleiding de expertise op het gebied van ict en onderwijs én de eigen veranderbekwaamheid inzet in de basisscholen en op deze wijze bijdraagt aan onderwijsontwikkeling met ict in de scholen. De vragen en behoeften in de scholen staan daarbij centraal. De match tussen de school (context en vraag) en de leraar-in-opleiding (competenties en leervragen) is een voorwaarde voor een vruchtbare samenwerking. De leraar-in-opleiding wordt ondersteund door de pabo en brengt de vragen en ervaringen terug in de pabo. Door deze werkwijze kan de pabo het curriculum en de ondersteuning beter afstemmen op de ontwikkelingen in de scholen en leren scholen hun vragen aan de pabo beter te articuleren. Zo ontstaat duurzame samenwerking. Tevens wordt bijgedragen aan de formulering van een goede standaard voor pedagogisch-didactische competenties voor leraren basisonderwijs en hun opleiders. Dit zijn de doelstellingen van het arrangement in een notedop. In 2006-2007 zijn drie pabo’s met ondersteuning van Kennisnet/Ict op School aan de slag gegaan met de uitwerking van een arrangement, samen met een aantal scholen en studenten. In dit onderzoek hebben we de arrangementen intensief gevolgd om inzicht te krijgen in de effectiviteit van de gehanteerde werkwijze en in de werkzame bestanddelen daarin. Meer specifiek betreft het de volgende drie deelvragen: 1.Zijn de doelstellingen van Samen Deskundiger met de Pabo bereikt? 2.Welke relatie is er tussen het doorlopen proces van het arrangement tussen pabo en de deelnemende scholen en de mate waarin doelstellingen zijn bereikt? 3.Door welke maatregelen is de effectiviteit en efficiëntie van de aanpak verder te verbeteren?