2017, External research report Op verzoek van de monitoringcommissie Goed Bestuur VO heeft het Kenniscentrum Publieke Zaak onderzoek gedaan naar het functioneren van de medezeggenschap en de invloed van personeel, leerlingen en ouders – de zogeheten primaire stakeholders - anderszins in het voortgezet onderwijs (VO) in de vorm van een drietal diepte-casestudies. De directe achtergrond van dit verzoek is de beleving dat momenteel onvoldoende duidelijk is hoe binnen het VO de invloed van primaire stakeholders in het algemeen en meer specifiek de medezeggenschap van de (G)MR in de praktijk georganiseerd is en hoe die functioneert. Hierbij wordt de medezeggenschap in enge zin gezien als ‘een instrument’, maar zeker niet het enige kanaal voor de horizontale dialoog met deze primaire stakeholders.
2012, Article / Letter to editor (Tijdschrift voor Hoger Onderwijs & Management, vol. 2012, iss. 3, (2012), pp. 26-31)Over reputatie, marketing en beeldvorming.
2011, Part of book or chapter of book (, pp. 91-95)Het bestuur van de NVOR heeft als thema voor het jaarlijks symposium gekozen voor ‘bekostiging van het hoger onderwijs’. Het gaat dan om bekostiging van het onderwijs aan hogescholen en bekostiging van het onderwijs en het onderzoek aan universiteiten. Technisch gezien lijkt er niet veel aan de hand: de bekostiging geschiedt uit de rijksbijdrage die jaarlijks in overeenstemming met de rijksbegroting wordt vastgesteld. Belangrijke voorwaarde voor bekostiging van opleidingen is registratie in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO): zonder registratie geen bekostiging. Het Bekostigingsbesluit WHW regelt de berekening van de rijksbijdrage. Toch is het onderwerp niet zo simpel en overzichtelijk als het lijkt. In deze uitgave wordt Bekostiging van het hoger onderwijs uitgebreid besproken.
2011, Part of book or chapter of book ()Verantwoording naar de direct betrokkenen en belanghebbenden in de omgeving van de schoolorganisatie is niet meer weg te denken. Maar hoe pak je dat op een handige manier aan? Aan wie moet je verantwoording afleggen? Waarover? Op welke manier? Wie moet je er in betrekken? Dit gedeelte van het werkboek bevat een aantal handvatten om aan de slag te gaan. Meer dan handreikingen zijn het niet, want ‘het kookboek voor horizontale verantwoording’ bestaat niet. Je zult zelf moeten uitvinden wat voor jouw schoolorganisatie de beste vorm en de beste werkwijze is. Dat zit niet in glossy boekjes of flitsende websites, niet in goed gevulde adviesraden of netwerkbijeenkomsten, maar het zit eerst en vooral in je eigen houding… en die van de overige werknemers.
2011, External research report De lerarenopleidingen vervullen een scharnierfunctie in ons onderwijsbestel. In de lerarenopleidingen worden jonge mensen voorbereid op de vervulling van een belangrijke publieke taak, namelijk het verzorgen van onderwijs aan leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs en in het middelbaar beroepsonderwijs. ‘Leren voor morgen’ betekent daarom dat de lerarenopleidingen een spilfunctie moeten vervullen in de innovatie van het onderwijs, moeten voorbereiden op zich ontluikende innovaties in dat onderwijs én actie moeten bijdragen aan die innovaties door middel van onderzoek. Wie leraar is, draagt een bijzondere maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dus wat betekent dat voor degenen die leraren opleiden en professionaliseren?
2010, Article / Letter to editor (Ntor : Nederlands Tijdschrift voor Onderwijsrecht en Onderwijsbeleid, vol. 2010, iss. 22, (2010), pp. 199-217)Tijdens het plenaire debat over het wetsvoorstel Wijziging van de WEB, WSF 2000, WTOS en LCW in verband met de regeling in de WEB van een minimumomvang van het in instellingstijd verzorgde onderwijsprogramma (TK 2006-2007, nr. 31048), is door staatssecretaris van Bijsterveldt een beleidsevaluatie van de 850-urennorm toegezegd aan de Tweede Kamer. Het doel van de evaluatie is het beoordelen van de doeltreffendheid, de doelmatigheid en de effecten van de urennorm van minimaal 850 uren in de praktijk van het mbo (bol voltijd) en de verkenning van eventuele alternatieven. In dit artikel presenteren we de voornaamste resultaten van deze betreffende evaluatie.
2010, Part of book or chapter of book ()Deze bundel bevat juridische en sociaal-wetenschappelijke beschouwingen over alle aspecten van goed onderwijsbestuur in Nederland. Ook is aandacht voor ontwikkelingen binnen de Vlaamse Gemeenschap (België) op dit punt. Onderzocht wordt aan welke juridische randvoorwaarden goed onderwijsbestuur moet voldoen en op welke wijze goed onderwijsbestuur in de praktijk functioneert. Het boek levert een waardevolle bijdrage aan het denken over goed onderwijs bestuur en vormt een stevig handvat voor eenieder die in de praktijk van het onderwijs met goed onderwijsbestuur te maken heeft.
2010, Book (monograph) Goed onderwijs kan niet tot stand komen zonder dat het goed wordt bestuurd en wordt gestuurd in zijn ontwikkeling. In die ontwikkeling en sturing van het onderwijs speelt de overheid, in het bijzonder de nationale overheid een centrale rol. Toch is die rol niet statisch en evenmin vanzelfsprekend. Dat blijkt uit de onderwerpen die in dit boek behandeld worden. Van samenhang met nationale economische en sociale ontwikkelingen tot de organisatie van het onderwijsbestel, van regelgeving en onderliggende principes tot maatschappelijk ondernemerschap, van medezeggenschap en verantwoording tot de invloed van professionals en van Europees beleid tot de vraag of wet en regelgeving nu echt tot meer onderwijskwaliteit leidt.
2010, Article in monograph or in proceedings (seminar van de Stichting Innovatie, Kwaliteit en Professionaliteit in het Openbaar Bestuur)De stichting IKPOB heeft tot doel het dienen van het algemeen belang door een duurzame bijdrage te leveren aan de verbetering van de kwaliteit van het openbaar bestuur in het publieke en semipublieke domein. Met het oog op de realisatie van deze doelstelling is een werkprogramma opgesteld. Daarin wordt de aandacht nu vooral gericht op een betere werking van het arrangement van vraag en aanbod. Dit arrangement heeft betrekking op diensten die gericht zijn op competentieverbetering van overheidsorganisaties en overheidsmedewerkers.
De vraag hoe de doelstelling van het IKPOB het beste bereikt kan worden laat zich volgens de organisatoren opsplitsen in drie deelvragen, namelijk
(1) welke thema’s en uitdagingen spelen er in het openbaar bestuur
(2) op welk(e) onderwerp(en) wil IKPOB zich het komende jaar richten en (3) welke activiteiten in welke vorm passen bij het bereiken van deze speerpunt(en).
Dit paper is bedoeld om een aanzet en focus te geven voor een expertmeeting op 21 mei waarin een antwoord gezocht wordt op bovenstaande vragen. Het moet impulsen geven aan het gesprek: waar moet het gesprek over gaan? Welke thema’s verdienen nadere uitwerking? Wat vermag een profes-sional die werkzaam is in het hedendaagse openbaar bestuur? Hoe gaan we het zo organiseren dat die professional goed toegerust wordt en blijft? Hoe optimaliseren we de vraagarticulatie richting de dienstverleners die hierbij betrokken zijn.
2009, Article / Letter to editor (Ho Hoger Onderwijs Management, vol. 1, iss. 1, (2009), pp. 4-5)De Commissie Experimenten Open Bestel hoger onderwijs bracht onlangs een advies uit aan minister Plasterk rondom vragen als: is er voldoende ruimte voor nieuwe toetreders, is het zinvol die ruimte te vergroten en kan dat dan bijdragen aan meer variatie in leerroutes en betere toegang voor niet-traditionele doelgroepen? De belangrijkste punten uit het advies op een rij.
2009, Article / Letter to editor (TH&MA, vol. 2009, iss. 1, (2009), pp. 21-23)Uit enquêtes voor het primair en voortgezet onderwijs blijkt dat tegen de honderd procent van de scholen aangeeft met een of meerdere innovaties bezig te zijn. Het ‘sociaal-wenselijkheidgehalte’ van deze antwoorden is ongetwijfeld hoog. Durf maar eens te beweren dat je niet innoveert! In het hoger onderwijs is dat niet anders. Maar waar hebben we het eigenlijk over? Is ‘innovatie’ wel zoveel meer dan een buzzword: een modewoord dat geen duidelijke betekenis heeft?