2017, Article / Letter to editor (Logistiek+: Tijdschrift voor toegepaste logistiek, iss. 4, (2017), pp. 48-65)De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN en de Wageningen Universiteit (WUR) hebben opdracht gekregen van de Provincie Gelderland en de Gemeente Nijmegen om onderzoek te doen naar de invloed van stadslogistiek op de leefbaarheid in de binnenstad. Hiervoor is voornamelijk onderzoek gedaan tijdens de ochtendspits in Nijmegen. Tellingen en observaties lieten duidelijk de probleemgebieden zien. Tijdens twee bijeenkomsten zijn er verbetervoorstellen voorgelegd aan de stakeholders. Het uiteindelijke doel voor de opdrachtgevers is om in 2025 de stadslogistiek met zero emissie te laten plaatsvinden. Dit onderzoek leert dat lokaal onderzoek telt, niet alleen omdat dit specifieker is dan landelijk onderzoek, maar ook omdat de tellingen en observaties een goed middel blijken om de betrokkenheid van stakeholders te vergroten.
2016, Article in monograph or in proceedings (Vervoerslogistieke werkdagen, pp. 97-124)Goederentransport draagt veel bij aan onze welvaart, maar anderzijds ook aan files, milieubelasting en een vol straatbeeld. Een aanzienlijk deel van dit transport is bouwgerelateerd, zowel binnen als buiten de stad. De Radboud Universiteit en het Radboud UMC zullen de komende jaren flink vernieuwd en verbouwd worden. Zij willen graag slimme bouw logistieke concepten toepassen om de hinder en milieulast te beperken, de veiligheid te verhogen, terwijl tegelijk de (logistieke) kosten worden verlaagd. Dit artikel beschrijft een onderzoek van het KennisDC logistiek Gelderland van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen naar deze slimme bouw logistieke concepten. Hierbij is antwoord gegeven op de vraag: “welke lessen uit bouwlogistiek zijn mogelijk toepasbaar op de sloop- en bouwwerkzaamheden bij het Radboud?”. Er is gebleken dat gezien de beperkte ruimte op de bouwplaats en de drukke locatie in de stad, de vele bezoekers, de vereiste bereikbaarheid (zeker ook voor de ambulance) een combinatie van concepten het meest effectief is. Hierbij staat de bouwhub centraal aangezien deze de meeste voordelen biedt en toepassingen van de andere concepten mogelijk maakt.
2016, Article / Letter to editor (Logistiek & Transport Magazine, vol. 2016, iss. 5, (2016), pp. 22-23)Slimmer, schoner, sneller en stiller stadslogistiek in Zutphen. Dat zijn in het kort de doelstellingen bij de start van de stadsdistributie in deze historische stad. Aanvankelijk verliep de stadsdistributie hier moeizaam. Echter, de onderzoeken van het KennisDC Logistiek Gelderland door docent-onderzoekers Enide Bogers (38) en Henny Jordaan (62) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) zetten de stadsdistributie in Zutphen op het goede spoor. Er is een goede basis gelegd met de uitkomsten hiervan. In het artikel is uitgelegd welke voordelen er behaald kunnen worden met een andere vorm van stadsdistributie voor de bedrijven van Zutphen en de logistiek dienstverleners.
2016, Article in monograph or in proceedings (Vervoerslogistieke werkdagen, pp. 312-330)Vanwege de toenemende aandacht voor stadslogistiek en de circulaire economie, is in dit artikel onderzocht of afvalstromen van winkeliers in de binnenstad door een logistiek bedrijf kunnen worden opgehaald. Het KennisDC Logistiek Gelderland werkt hiervoor samen met het KennisDC Logistiek Amsterdam. Om te achterhalen hoe retailers de afvalinzameling hebben georganiseerd en ervaren, hebben studenten retailers in de binnenstad van Zutphen en Arnhem bevraagd door middel van een enquête. In Zutphen waren dit 33 retailers en in Arnhem 76. Er worden een aantal problemen ervaren waar een stadslogistiek bedrijf met zijn dienstverlening op in zou kunnen spelen, namelijk: het verpakkingsafval staat retailers in de weg. Daarnaast brengen veel retailers elk hun eigen afval weg, wat tot extra vervoersbewegingen leidt. Ook hebben kleine winkels relatief veel afval en weinig ruimte om dat te bewaren. De retailers ervaren dus direct de problemen van hun eigen afval. Stadslogistiek zou hierop in kunnen springen door het verpakkingsafval van de retailers op te halen, gecombineerd met een heenzending. Transporteurs geven ook aan dit graag te willen doen tegen een vergoeding. Retailers schijnen meer afval te hebben dan heenzendingen, dus om een betrouwbaarder beeld te krijgen van de situatie is nog nader onderzoek nodig.
2014, Article / Letter to editor (Tijdschrift Vervoerswetenschap, vol. 50, iss. 2, (2014), pp. 52-70)Dit artikel behandelt de vraag wat een organisatie praktisch, maar ook verantwoord kan doen als zij duurzamer wil worden op het gebied van personenmobiliteit. De huidige academische literatuur biedt inzicht als het gaat om attributen die een rol spelen bij de modaliteitskeuzes van individuen, al of niet geformaliseerd in een (logit) model. Ook psychologische mechanismes zoals de relatie tussen attitudes en gedrag, en het ontstaan van percepties die afwijken van de werkelijkheid worden uitgebreid beschreven, net als de invloed van die mechanismes op de acceptatie door individuen van mobiliteitsbeleid. Tevens zijn er veel praktijkgerichte publicaties over de invoering van verschillende maatregelen voorhanden. Tenslotte zijn er op wetenschappelijke inzichten gebaseerde publicaties voor overheden over hoe beleid moet aansluiten bij de aard van de mens, zodat het overheidsbeleid een grotere kans van slagen heeft. Een praktische en tegelijk goed onderbouwde stap voor stap methode voor een organisatie om haar bereikbaarheid te verduurzamen, hebben wij echter maar beperkt kunnen vinden. Dit artikel beschrijft aan de hand van de case Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, hoe een dergelijke aanpak vorm gegeven kan worden.
2013, Part of book or chapter of book (, pp. 51-64)Hoe kunnen we inhoudelijke kennis, ketenbewustzijn en soft skills op een laagdrempelige, hoog-kwalitatieve wijze aan de zorgprofessionals aanbieden? Dat was de vraag die de HAN gesteld is door zorgprofessionals naar aanleiding van onvoldoende afstemming in de zorgketen. De literatuur liet zien dat een serious game een zeer geschikte vorm is om aan deze vraag tegemoet te komen. De HAN ontwikkelde de HAN-zorggame, die als doel heeft naast kennis en vaardigheden vooral het ketenbewustzijn te trainen. De sterk verbeterende spelresultaten tijdens het spel en de evaluatie onder deelnemers achteraf lieten zien dat dat doel bereikt is. Naast het trainen van zorgprofessionals kan de game ook ingezet worden als effectief leermiddel op het gebied van procesverbetering in het hoger onderwijs voor studenten bedrijfskunde, logistiek, verpleegkunde, etc.
2010, Part of book or chapter of book (, pp. 39-44)In het autoverkeer zijn files en vertragingen aan de orde van de dag. De tijd dat mensen de file als een welkome attractie beschouwden en er eens rustig naar gingen kijken, ligt inmiddels ruim een halve eeuw achter ons. Files zorgen onder meer voor tijdverlies en milieubelasting. In het kader daarvan is de TU Delft het onderzoeksprogramma AMICI gestart. AMICI is een NWO/VeV-onderzoeksprogramma. De afkorting staat voor Advanced Multi-agent Information and Control for Integrated multi-class traffic networks. Het onderzoeksprogramma richt zich op de ontwikkeling van een innovatieve regeltechniek specifiek geschikt voor de gecoördineerde controle van heterogene verkeersstromen. Een van de onderzoeken binnen AMICI leidde in 2009 tot een promotie. Dit artikel geeft een kort overzicht van de aanpak en uitkomsten van dit onderzoek. Voor een volledig overzicht wordt naar het betreffende proefschrift verwezen: Bogers, 2009.