2010, Article / Letter to editor (Critical Care, vol. 2010, iss. 6, (2010), pp. 16-21)Pijn is één van de meest voorkomende klachten in de spoedzorg. De behandeling van acute pijn in de spoedzorg is echter onvoldoende. Diverse zaken spelen hierbij een rol: bijvoorbeeld mythevorming, spanningsveld tussen pijnbestrijding en patiëntveiligheid tijdens spoedeisende hulp en de aanwezigheid van angst bij patiënten ten aanzien van pijnbestrijding. Daarnaast ontbreekt het veelal aan protocollen voor pijnbestrijding in de acute zorg en is er (dientengevolge) vaak sprake van tegenstrijdig handelen in de diverse schakels van de zorgketen. Het ontwikkelen van een multidisciplinaire, evidence based pijnrichtlijn voor patiënten in de spoedzorg levert antwoord op vragen en mispercepties uit de dagelijkse praktijk en draagt bij aan het verbeteren van de pijnbestrijding in de spoedzorg.
2009, Article / Letter to editor (Nursing, vol. 2009, iss. 3, (2009), pp. 33)Pijn bij traumapatiënten is een veel voorkomend probleem, waar tijdens de behandeling te weinig aandacht voor is. Dat blijkt uit onderzoek van verpleegkundig onderzoeker Sivera Berben. Samen met collega’s ontwikkelt ze een richtlijn hiervoor.
2009, Article / Letter to editor (Triage, vol. 2009, iss. 3, (2009), pp. 17-20)De huidige protocollen voor acute zorg zijn aan herziening toe. Ze zijn niet ontwikkeld volgens de algemeen geaccepteerde evidence based richtlijn ontwikkeling (EBRO) methode, ze bevatten geen proces - en uitkomstindicatoren en ze zijn niet ontwikkeld met het oog op de keten Ambulancezorg, SEH en HAP. Ook ontbreekt een planmatige invoering en gebruiksevaluatie. Het doel van dit project is Inzicht te krijgen in de mate waarin zorgverleners de huidige protocollen bij acute zorg (LPSEH, LPA) opvolgen en in de factoren die dit beïnvloeden; overeenkomsten vaststellen tussen LPA, LPSEH en standaarden voor acute zorg van HAP en op grond hiervan ontwerpen van drie ketenbrede protocollen voor acute zorg (voor ambulance en SEH, waarbij aansluiting wordt gezocht bij de standaarden van de HAP). Dit resulteert in drie Ketenbrede Landelijke Protocollen Spoedzorg met proces- en uitkomst indicatoren en gerichte implementatiestrategie. Het project Ketenbrede Landelijke Protocollen Spoedzorg (KLPS-project) liep van juni 2009 tot en met februari 2012 en is uitgevoerd door het Lectoraat Acute Intensieve Zorg van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Het KLPS-project bestond uit twee fases met verschil-lende doelstellingen en eindproducten