2020, Part of book or chapter of book (Lovseth, L.; Lange, A.H. de (ed.), Integrating organization of health services, worker wellbeing and quality of care: Towards ‘healthy healthcare’)
2018, Article / Letter to editor (Health Care Management Science, (2018), pp. 1-31)Nursing homes are challenged to develop staffing strategies that enable them to efficiently meet the healthcare demand of their residents. In this study, we investigate how demand for care and support fluctuates over time and during the course of a day, using demand data from three independent nursing home departments of a single Dutch nursing home. This demand data is used as input for an optimization model that provides optimal staffing patterns across the day. For the optimization we use a Lindley-type equation and techniques from stochastic optimization to formulate a Mixed-Integer Linear Programming (MILP) model. The impact of both the current and proposed staffing patterns, in terms of waiting time and service level, are investigated. The results show substantial improvements for all three departments both in terms of average waiting time as well as in 15 minutes service level. Especially waiting during rush hours is significantly reduced, whereas there is only a slight increase in waiting time during non-rush hours.
2018, Article / Letter to editor (vol. 2018, iss. 5, (2018), pp. 5-14)In vrijwel elk Nederlands ziekenhuis staat de patiënt centraal. Althans, als je de beleidsdocumenten en websites mag geloven. Echter, de praktijk laat zien dat veel ziekenhuizen worstelen met de implementatie ervan in de dagelijkse zorgpraktijk. Veel Nederlandse ziekenhuizen hebben in de dagelijkse zorgpraktijk moeite met de implementatie van het centraal stellen van de patiënt. In dit artikel wordt de discussie in de patiëntgerichte zorg rondom drie perspectieven van autonomie en zelfbeschikking beschreven en hoe die tradities in de praktijk zijn terug te vinden. De auteurs zijn van mening dat begrip van deze tradities van belang is om te komen tot een heldere operationalisering van het concept patiëntgerichte zorg en de implementatie ervan in de dagelijkse zorgpraktijk. Het is de kunst om bij het operationaliseren en implementeren van patiëntgerichtheid een juiste verhouding te vinden tussen de drie tradities. Er wordt dus niet gesteld dat de ene traditie beter is dan de ander. Vanuit een zorglogistiek perspectief is de optimale verhouding afhankelijk van: (1) de specifieke zorgcontext (persoonlijke situatie, duur, complexiteit, mate van urgentie, etc.), (2) de strategische uitgangspunten en (3) de financiële ruimte. Wanneer de optimale verhouding is gevonden tussen de drie tradities dient deze te worden vertaald naar een concrete visie op patiëntgerichte zorg. Voor een succesvolle implementatie is het vervolgens van belang dat de visie op patiëntgerichte zorg wordt vertaald naar kaders en uitgangspunten voor de logistieke inrichting van de verschillende zorgprocessen. Bij de formulering van de kaders en uitgangpunten dient expliciet aandacht te worden besteed aan hoe de verantwoordelijkheden voor de visie op patiëntgerichte zorg liggen. De beschreven tradities zijn ook terug te vinden in de langdurige zorg en welzijnssector. Echter zorgt de verschuiving richting een ‘participatiemaatschappij’ er in deze sectoren voor het ontstaan van een nieuwe traditie: het hebben van een sociaal netwerk is een voorwaarde voor persoonlijke autonomie.
2017, Article / Letter to editor (Stator, vol. 18, iss. 4, (2017), pp. 8-11)Om het voor bewoners van verpleeg- of verzorgingshuizen mogelijk te maken om hun leven te leiden zoals zij dat willen, is het cruciaal dat de benodigde zorg zoveel mogelijk op het door hen gewenste tijdstip wordt geleverd. In de praktijk blijkt dit soms lastig. Het is namelijk een uitdaging om de personele capaciteit aan te laten sluiten bij de zorgvraag. In dit artikel wordt ingegaan zien op hoe data-gedreven capaciteitsplanning een bijdrage kan leveren aan dit vraagstuk.
2017, Article / Letter to editor (ICT&Health Magazine, vol. 2017, iss. 4, (2017), pp. 44-45)Kenmerkend bij de langdurige zorg, is dat er op bepaalde momenten van de dag overduidelijk meer vraag is vanuit cliënten dan de andere momenten. Het is een hele uitdaging om met die pieken en dalen mee te bewegen met het beschikbare personeel, maar dit gebeurt momenteel niet volgens Dennis Moeke, senior onderzoeker bij KennisDC Logistiek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. De laatste jaren ligt de focus op kleinschaligheid, dus om een kleine zorgomgeving te creëren in de ouderenzorg. Wanneer dit ook kleinschalig georganiseerd wordt met minder personeel, dan is er te weinig personeel beschikbaar op de piekmomenten. Om naast het aanpakken van dit probleem, een hoger serviceniveau te bereiken, zijn er volgens Moeke verschillende oplossingen mogelijk. Om te starten, moet men meer luisteren naar de cliënt, maar ook zijn vragen verzamelen om een betere planning te kunnen maken. In september wordt er gestart met een pilot voor tools die helpen met het optimaal inplannen van personeel. Hiermee wordt precies berekend wat de wachttijden zijn bij kortere of langere loopafstanden tussen cliënten. De tool geeft ook aan wat de beste verdeling van diensten is om zo te komen tot een vermindering van wachttijden.
2016, Article / Letter to editor (Operations Research for Health Care, vol. 11, (2016), pp. 20-34)Abstract Scientific evidence on the impact of small-scale living facilities (SSLFs) on quality of life of nursing home clients remains scarce. In this study a simulation model is developed to examine the performance of SSLFs, in terms of meeting the time preferences of their residents. We model scheduled care using historical data and unscheduled care using a Poisson-Gamma mixture model. The model is used to explore the impact of a change in demand characteristics, duration of care delivery, travel time, allocation flexibility, shifts, number of clients and allocation policy. The results show that to further improve the performance, the focus should lie on: (1) increasing the allocation flexibility of care workers and the number of clients per SSLF, and (2) time dependent stang. Furthermore, this study shows that simulation is a useful tool for assessing and improving daily nursing home operations. The presented simulation model provides a basis for building a decision support tool for nursing home managers.