2009, Part of book or chapter of book (, pp. 108-112)In veel scholen zijn maar enkele leraren (pro-)actief betrokken bij het ontwikkelen en opstellen van het ictbeleid en de realisering daarvan. De rest van het team weet ‘van horen zeggen’ dat er digitale leermaterialen zijn aangeschaft en hoe ermee gewerkt kan worden, maar gebruikt ze niet of sporadisch. Een gemiddelde school ontwikkelt zo naast haar ict-beleid een permanent aanwezige blinde vlek voor wat zij aan gezamenlijk potentieel in huis heeft. Een antwoord op de vraag of er wel voldoende goede digitale leermaterialen zijn, is dan lastig te beantwoorden. Misschien zijn ze er wel, maar liggen ze in een dode hoek van het schoolgebouw geduldig op zinvol gebruik te wachten! De feitelijke beschikbaarheid van digitale leermaterialen is dan in orde, maar de ervaren bruikbaarheid is onder de maat.
2018, Article / Letter to editor (Tijdschrift voor Lerarenopleiders, vol. 39, iss. 3, (2018), pp. 49-61)‘Samen in de school opleiden’ is een ingeburgerde praktijk in Nederlandse lerarenopleidingen. In het samenwerkingsverband Samen Opleiden in de regio Arnhem Nijmegen werken instituutsopleiders en schoolopleiders - samen met aanstaande leraren- aan opleiden, professionalisering én de pedagogisch-didactische schoolontwikkeling in opleidingsscholen. Dit vraagt van instituutsopleiders dat zij als ‘boundary crossers’ opereren op het snijvlak tussen de twee professionele werelden van opleidingsinstituut en opleidingsscholen. In deze nieuwe rol worden instituutsopleiders geacht samen met de schoolopleiders vraagarticulatie in het team rond ontwikkelthemas te begeleiden en hierin ruimte te bieden voor individuele ontwikkelvraagstukken van (aanstaande) leraren. Om Instituutsopleiders te ondersteunen in dit complexe begeleidingsproces van vraagarticulatie, is in 2016-2017 ‘het scenario voor de begeleiding van vraaggestuurd samenwerken’ geïntroduceerd als begeleidingsmethodiek. Flankerend onderzoek heeft verkend in welke mate werken met dit scenario ondersteuning biedt voor de rolopvatting en roluitvoer van instituutsopleiders als procesbegeleiders van vraagarticulatie in de opleidingsschool. De resultaten tonen dat het scenario een constructieve bijdrage kan leveren aan de procesbegeleiding van vraagarticulatie, en instituutsopleiders een referentiekader kan bieden om onderling de professionele dialoog over hun rol als boundary crossers aan te gaan.
2011, Article / Letter to editor (Teaching and Teacher Education, vol. 27, iss. 8, (2011), pp. 1235-1244)The Interconnected Model of Professional Growth (Clarke & Hollingsworth, 2002) was used to identify processes of teacher learning during the collaborative design of curriculum materials in the context of curriculum innovation. Nine published studies from six different countries about teachers’ collaborative curriculum design were analyzed to identify the learning processes that collaborative curriculum design fosters. It was concluded that the Interconnected Model of Professional Growth, although initially developed to recognize learning processes in individual teachers, can also be used to identify learning processes that are fostered by collaborative curriculum design in teams of teachers.
2010, Article / Letter to editor (Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, (2010))Dit artikel bespreekt enkele ontwikkelingen in het veld van gezondheidsbevordering en de implicaties hiervan voor de professionalisering van de gezondheidsbevorderaars.
2017, Article / Letter to editor (Onderwijsinnovatie, vol. 19, iss. 4, (2017), pp. 34-36)Het opleiden van studenten tot onderzoekende professionals is een belangrijk thema in het hoger onderwijs. Bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) is de afgelopen jaren gewerkt aan het project Onderzoekende Professional waarin is gezocht naar concretisering van de onderzoekende houding door middel van kwalitatief en kwantitatief onderzoek. In dit artikel worden de projectresultaten gepresenteerd.
2012, Part of book or chapter of book (, pp. 69-80)Deze bijdrage geeft een korte tussenstand van een promotieonderzoek naar veldwerk aardrijkskunde in het vmbo. Na een beknopte bespreking van belangrijke literatuur over veldwerk worden enkele resultaten van een vragenlijst over veldwerk onder aardrijkskundedocenten gepresenteerd. De focus ligt echter op een van de eerste stappen van een ontwerponderzoek waarbij samen met vmbo docenten aardrijkskunde getracht is veldwerk zo op te zetten dat er meer diepgang in het leren van leerlingen plaats vindt.
2009, External research report Onderzoeksverslag van een deel van de ‘Grote Reis naar meer Vraagsturing’ van een basisschool in het schooljaar 2007-2008. De school wilde haar onderwijs verschuiven van onderzoekend naar vraaggestuurd leren, maar had de zorg hoe de leerstof in deze vrijheid te borgen.
2009, Part of book or chapter of book (, pp. 77-89)Onderzoek naar onderwijs bestaat al heel lang. Maar sinds een paar jaar groeit de aandacht voor een nieuwe vorm van onderwijsonderzoek: het doen van praktijkonderzoek in de eigen school door docenten, middenmanagers en schoolleiders. Het gaat daarbij om onderzoek naar problemen waar docenten en leidinggevenden zelf tegenaan lopen of naar vraagstukken waar ze graag een antwoord op willen hebben. Dergelijk praktijkonderzoek draagt bij aan schoolontwikkeling, het is een vorm van professionalisering en het is een belangrijk middel voor continue kwaliteitsverbetering. Deze onderzoeksontwikkeling is echter jong en dus bestaan er nog veel vragen over het wat en hoe. In deze Meso Focus komt een aantal van deze vragen aan bod.
2017, Article / Letter to editor (Tijdschrift voor de Politie, vol. 79, iss. 4, (2017), pp. 26-30)Met de komst van de Nationale Politie is de functie van wijkagent operationeel expert (WOE) in het leven geroepen om de wijkagent senior aan te vullen op het gebied van gebiedsgebonden politiewerk (GGP). Inmiddels wordt deze nieuwe functie landelijk bemenst, maar uit lopend promotieonderzoek blijkt dat een aantal valkuilen de beoogde versterking van GGP in de weg staat. De onderzoekers waarschuwen voor de belemmeringen en geven een voorzet voor een betekenisvolle invulling van de functie.
2011, Article / Letter to editor (International Research in Geographical and Environmental Education, vol. 20, iss. 4, (2011), pp. 309-325)Given its active and enquiry-driven character, fieldwork is seen as an important way to develop geographical understanding of the world, during which cognitive and affective learning reinforce each other. The present study aims to give insight into whether and how secondary school geography teachers in the Netherlands succeed in using fieldwork as a rich and powerful teaching strategy. Do they perform fieldwork that is enquiry driven, structurally integrated in the curriculum and stimulates both cognitive and affective development? The results of a questionnaire show that although 71% of the geography teachers do fieldwork, they generally do not succeed in meeting the conditions mentioned above.
2010, Article / Letter to editor (Kennisnet Onderzoeksreeks, vol. 2010, iss. 20, (2010))Het gaat over de vraag of nadenken over de onderwijsvisie en invoering van nieuwe technologie samenhangen en zo ja hoe dan. Het boekje geeft een overzicht van het onderzoek en de conclusie na lezing is voorzichtig: leraren kiezen voor technologie die spoort met hun onderwijsvisie. Scholen met een voorkeur voor klassikaal onderwijs kiezen voor technologie die dat soort onderwijs ondersteunt.
2017, Article / Letter to editor (NTZ. Nederlands Tijdschrift voor de zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen, vol. 43, (2017), pp. 177-194)Dit artikel beschrijft de resultaten van een onderzoek naar de samenwerking tussen onderzoekers met en zonder lichte verstandelijke beperkingen (LVB) gedurende de ontwikkeling van een spel over sociale relaties. Ondanks toenemende populariteit van inclusieve samenwerking, weten we nog onvoldoende wat goede inclusieve samenwerking kenmerkt (en wat niet) en wat het oplevert. In dit artikel beschrijven we het begrip betekenisvolle samenwerking vanuit de beleving van onderzoekers met en zonder LVB. Er is gebruik gemaakt van observaties, evaluaties en interviews. Uit de resultaten blijkt dat naast bekende aspecten zoals openheid en gelijkwaardigheid, elementen als samen ervaren, ondersteuning voor alle onderzoekers en oprecht contact cruciaal zijn voor betekenisvolle samenwerking.
2012, Article / Letter to editor (VELON, vol. 33, iss. 3, (2012), pp. 39-45)Deze bijdrage sluit aan bij een eerder pleidooi van Callens en Elen (2009) in dit tijdschrift om digital storytelling in te zetten als reflectiemiddel in lerarenopleidingen. Twee groepen studenten van Pabo Groenewoud (HAN) maakten individuele digitale verhalen over bijzondere/belangrijke informele leermomenten en bespraken ze met elkaar in de groep. We gingen op basis van analyses van de digitale verhalen en observaties in de groepen na of en hoe de studenten via de verhalen kunnen bouwen aan hun persoonlijke identiteit van leraar zijn en beschrijven in dit artikel het proces en de opbrengsten van ‘digital storytelling’. We hopen met de beschrijving van dit praktijkvoorbeeld te inspireren tot de verdere ontwikkeling van en onderzoek naar (de opbrengsten van) digital storytelling als reflectie-instrument in lerarenopleidingen.
2017, Article / Letter to editor (Justitiële Verkenningen, vol. 43, iss. 4, (2017), pp. 64-80)‘De samenleving is complexer geworden en daarmee het politiewerk ook.’ Tegen deze achtergrond is de politie een pad ingeslagen om haar effectiviteit en legitimiteit ook in de toekomst te waarborgen. Echter, de samenleving is voortdurend in beweging en nieuwe ontwikkelingen sluipen voortdurend het politiewerk binnen. In dit artikel verkennen wij voor welke uitdagingen gebiedsgebonden politiezorg zich gesteld ziet, op welke wijze de politie poogt met deze uitdagingen om te gaan en welke alternatieve manieren van benadering mogelijk zijn. Voordat we de specifieke uitdagingen schetsen, zoomen we eerst in op de aard van de maatschappelijke context waarin deze uitdagingen zich manifesteren.
2012, Article / Letter to editor (Tijdschrift voor Onderwijsresearch, iss. 89, (2012), pp. 388-398)In docentontwerpteams (DOTs) werken docenten– vaak met onderzoekers en inhoudsexperts– aan het (her)ontwerpen van onderwijs. De verwachting is dat dit bijdraagt aan professionalisering van de docenten en de implementatie van curriculummaterialen. Zo zouden DOTs bij kunnen dragen aan de kruisbestuiving tussen onderzoek en praktijk. Onderzoeksliteratuur naar DOTs is beperkt en kan deze aannames maar deels bevestigen. Aanvullend is meer inzicht gewenst in perspectieven van docenten op DOTs. Hiertoe werd een vakbladscan uitgevoerd gericht op het verzamelen van anekdotisch bewijs: niet systematisch onderzochte ervaringen van docenten die waardevol zijn voor collega’s. De inhoudsopgaven van vijfentwintig vakbladen zijn doorzocht. Met een leeswijzer gebaseerd op van de onderzoeksvragen afgeleide criteria werden twaalf vakbladartikelen beschreven en vergeleken. De vakbladscan laat DOTs zien die door docenten zijn geïnitieerd vanuit een concrete probleem- en doelarticulatie. Docenten richten zich primair op het verbeteren van leerresultaten en motivatie. De DOTs leiden volgens docenten tot relevante, bruikbare ontwerpen en succesvolle implementatie in termen van betere leerresultaten, en meer samenhang en samenwerking in de school. Ondanks de beperkingen levert een vakbladscan interessante aandachtspunten op die nader onderzocht kunnen worden.
2012, Article / Letter to editor (Pip: Pedagogiek in Praktijk, vol. 2012, iss. 70, (2012), pp. 40-43)Het opdoen van ervaringen in de echte wereld stelt vmbo-leerlingen in staat persoonlijke betekenis te geven aan het leren. Voor een school de kunst buitenschoolse ervaringen te verbinden met het schoolcurriculum. In een praktijkonderzoek onderzochten we hoe we het buitenschoolse leven van vmbo-leerlingen kunnen verbinden aan het leren in de school.
2015, Article in monograph or in proceedings (Proceedings of the 23rd International Conference on Computers in Education)Ark of Inquiry is a learning platform that uses a computer-based inquiry learning approach to raise youth awareness to Responsible Research and Innovation (RRI). It is developed in the context of a large-scale European project (http://www.arkofinquiry.eu) and provides young European citizens (7–18-year-olds) with a pool of engaging inquiry activities. Computer-based inquiry learning has been found effective in many studies and is recommended for science education by several countries all over the world. Several EU policy documents, however, have emphasized the need to increase society’s active involvement in knowledge creation and scientific discussions. Therefore, combining computer-based inquiry learning with the ideas of RRI is required. RRI is a key term in the current policy of the European Commission in the field of science education and in linking science with other domains. RRI is a transparent, interactive process by which societal actors and innovators become mutually responsive to each other with a view on the acceptability, sustainability and societal desirability of the innovation process. In the Ark of Inquiry project, we have developed a pedagogy that helps to link RRI to computer-based inquiry learning. In the current theoretical paper, we introduce this approach and explain how this has been implemented in the Ark of Inquiry project.