2012, Article / Letter to editor (Nederlands-Vlaams Tijdschrift voor Palliatieve Zorg, vol. 2012, iss. 2, (2012), pp. 21-27)In twee focusgroepsbijeenkomsten is verpleegkundigen, werkzaam in de thuiszorg of in het ziekenhuis, gevraagd of en welke taken zij voor zichzelf weggelegd zien bij de aanmelding van patiënten bij een hospicevoorziening. Bij de verwijzing naar een hospicevoorziening hebben verpleegkundigen naar eigen zeggen vooral een voorbereidende rol. Taken die zij daarbij uitvoeren zijn het informeren van patiënten en diens naasten over de zorg die de hospicevoorziening kan bieden; het emotioneel ondersteunen van de patiënt bij het maken van de keuze voor verdere zorg en het behartigen van de belangen van de patiënt. Het daadwerkelijk coördineren van zorg of het aanmelden van patiënten bij de hospicevoorziening doen verpleegkundigen zelden. Deze taken bleken voor verpleegkundigen met een aantal dilemma’s omgeven. Zo is het tijdstip waarop men met patiënten over opname in een hospicevoorziening begint te praten belangrijk, maar moeilijk aan te geven. Zo ook de mate waarin men directief de mogelijkheid aankaart en de professionele ruimte hierin. De bevindingen pleiten voor een brede discussie over de rol van verpleegkundigen in de palliatieve zorg.
2012, Article / Letter to editor (Tijdschrift LvW, vol. 12, iss. 2, (2012), pp. 7-12)De lectoraten Wijkzorg (Hogeschool Rotterdam) en Langdurige Zorg (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) deden begin 2012 onderzoek naar het opleidingsaanbod voor wijkverpleging op de Nederlandse opleidingen hbo-v. De meest in het oog springende conclusie: het vak wijkverpleging is niet herkenbaar in het lesprogramma. Het is de vraag of studenten zo een goed beeld kunnen krijgen van dit vakgebied.
2012, Part of book or chapter of book ()In dit boek kun je lezen dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om langdurige zorg te verbeteren en te vernieuwen. Hoe enthousiasmeer je studenten, docenten en professionals in de zorg zich hiermee bezig te houden? Het lezen en bestuderen van dit boek zet aan tot een verdere verdieping. Dit boek kan gezien worden als het paradepaard op het gebied van inhoudelijke informatie over langdurige zorg. De auteurs zijn allen als professional direct betrokken bij dit thema. Langdurige zorg richt zich in het bijzonder op verpleegkundig specialisten, hbo verpleegkundigen en (andere) paramedici. In de verschillende hoofdstukken gaan de auteurs in op een aantal belangrijke onderwerpen. Aan de orde komen thema’s als epidemiologische en gezondheidseconomische vraagstukken, veroudering als ook items als ‘zelfmanagement’, de organisatie van de zorg, palliatieve zorg.
2012, Article / Letter to editor (International Journal of Nursing Studies, vol. 49, iss. 5, (2012), pp. 631-633)Colleague van Dijk wrote an interesting article about the perception of pain scores, based on the relationship between two questionnaires and the results on these questionnaires of patients and caregivers (van Dijk et al., 2011). It is a nice article with a good description of the questionnaires and their background, the methodology and the results. The study shows that a group of caregivers have a slightly different score. No more and no less. Nothing is said about the actual treatment. In conclusion the author states that a potential risk of overtreatment may arise as decisions for treatment are solely based on NRS scores. The interpretation of the results is what we would like to discuss. The article seems to evoke some negative reactions in the Netherlands about the position of the acute pain nurse.
2012, Part of book or chapter of book (Adriaansen, M.; Hermsen, P.; Sande, W.M.M. van der (ed.), Langdurige zorg: thema's en perspectieven)In dit boek kun je lezen dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om langdurige zorg te verbeteren en te vernieuwen. Hoe enthousiasmeer je studenten, docenten en professionals in de zorg zich hiermee bezig te houden? Het lezen en bestuderen van dit boek zet aan tot een verdere verdieping. Dit boek kan gezien worden als het paradepaard op het gebied van inhoudelijke informatie over langdurige zorg. De auteurs zijn allen als professional direct betrokken bij dit thema. Langdurige zorg richt zich in het bijzonder op verpleegkundig specialisten, hbo verpleegkundigen en (andere) paramedici. In de verschillende hoofdstukken gaan de auteurs in op een aantal belangrijke onderwerpen. Aan de orde komen thema’s als epidemiologische en gezondheidseconomische vraagstukken, veroudering als ook items als ‘zelfmanagement’, de organisatie van de zorg, palliatieve zorg.
2012, Article / Letter to editor (Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek, vol. 67, iss. 1, (2012), pp. 20-23)De Gezondheidsraad publiceerde eind 2011 het advies ‘Ondervoeding bij ouderen’. In dit artikel wordt een korte samenvatting van dat advies en diverse reacties hierop gegeven.
2011, Article / Letter to editor (Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, vol. 2011, iss. 155, (2011), pp. B674)In zijn jongste advies over een investeringsagenda voor nieuwe medische producten kiest de Gezondheidsraad voor het perspectief van eindgebruikers: patiënten en zorgverleners.1 Dat is sympathiek, maar hoe reëel is het eigenlijk? Krijgen patiënten en zorgverleners nu vaker de door hen gewenste medische producten? Of moet er meer gebeuren?