2019, Part of book or chapter of book (Kuijer, W.; Weijzen, S.; Vijlder, F de (ed.), Grensoverstijgend samenwerken, leren en opleiden in het sociaal- en gezondheidsdomein, pp. 68-76)
2017, Part of book or chapter of book (Bruijn, E. de; Billett, S.; Onstenk, J (ed.), Enhancing Teaching and Learning in the Dutch Vocational Education System: Reforms Enacted)
2016, Part of book or chapter of book (Bakker, A; Zitter, I; Beausaert, S (ed.), Tussen opleiding en beroepspraktijk: Het potentieel van boundary crossing)
2016, Book (monograph) Een klassiek probleem van beroepsopleidingen is de kloof tussen het schoolse leren en het leren op de werkplek. Het bestaande wettelijk kader is gebaseerd op een keuze: of vooral leren in de school, of vooral leren in de beroepspraktijk, wat niet bepaald bevorderlijk is voor het leerproces in beroepsopleiding. Gelukkig heeft minister Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vorig jaar mboscholen ruimte gegeven om beide leerwegen te combineren. In deze publicatie beschrijven de auteurs een mooi voorbeeld van een initiatief dat daarop vooruit loopt: de TechniekFabriek.
2016, Book (monograph) In deze dubbelpublicatie beschrijven we de doorontwikkeling van een hybride leeromgeving bij de Middelbare Horeca School (MHS) van het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch. De Middelbare Horeca School ontwikkelde zich van een praktijkgerichte onderwijsafdeling tot een hybride leeromgeving, waar schoolse leerprocessen zich verweven met leerprocessen in de beroepspraktijk. Gedurende vier jaar (2010-2013) hebben we de ontwikkelingen binnen de Middelbare Horeca School gevolgd, expliciet gemaakt en vastgelegd om lessen te kunnen trekken over het ontwerpen van hybride leeromgevingen. Deze lessen hebben een dubbel karakter. Aan de ene kant gaan ze over de ontwerpprincipes op basis waarvan ook in andere contexten een hybride leeromgeving kan worden ontworpen. Deze ontwerpprincipes bieden handvatten om het concept ‘hybride leeromgevingen’ in de eigen praktijk inhoudelijk vorm te geven. Met inhoud alleen kom je er niet. Aan de andere kant is ook aandacht nodig voor het proces: het proces van ontwerpen en veranderen. De geleerde lessen hebben dus ook betrekking op het ontwerpproces en het sturing geven aan de bijbehorende verandering. Deze dubbelpublicatie beschrijft de Middelbare Horeca School als een casestudy die interessante inzichten biedt voor een breed publiek: beleidsmakers werkzaam in instituutsgebonden en landelijke beleidsprocessen, (praktijkgerichte) onderzoekers, onderwijsmanagers of projectleiders in besluitvormings- en innovatieprocessen, onderwijsontwikkelaars die leeromgevingen met een hybride karakter aan het vormgeven zijn. En last but certainly not least, opleiders die werkzaam zijn in leeromgevingen met een hybride karakter. Deze kant van de publicatie beschrijft het praktijkgerichte onderzoek naar de achterliggende ontwerpprincipes. Draait u het boek om, dan heeft u de publicatie voor u waarin we ingaan op het proces van ontwerpen en veranderen.