2016, Article / Letter to editor (Opleiding en Ontwikkeling, vol. 2016, iss. 1, (2016), pp. 18-21)Je hebt complexe IT-systemen nodig om alle big data te analyseren.’ ‘Learning analytics is alleen interessant voor grote, internationale organisaties.’ De realiteit? Doorgaans kun je direct al beginnen, door je nieuwsgierigheid te volgen en te werken met gegevens die al voorhanden zijn
2016, Article / Letter to editor (O&O - Opleiding en ontwikkeling, vol. 2016, iss. 2, (2016), pp. 12-16)In de reeks Online leren en werken belichten we de wijze waarop de leerpraktijk van professionals verandert door sociaal technologische invloeden. Een van die veranderingen is leren in verbinding met anderen. Een MOOC is een leerinterventie die dit type leren expliciet ondersteunt.
2013, Article / Letter to editor (Opleiding en Ontwikkeling, vol. 2013, iss. 6, (2013), pp. 19-24)Mensen leren formeel, informeel, door ervaring, sociale interactie, theorie, refl ectie. Maar welke doelen dient dit leren en welke leervormen kun je daarbij kiezen? We presenteren een overzicht van leervormen en een praktisch kijkkader voor een bredere inzet en ondersteuning van leren.
2013, Article / Letter to editor (Opleiding & Ontwikkeling, vol. 2014, iss. 4, (2013), pp. 8-14)Het lijkt zo logisch in een hedendaags leerprogramma voor jonge professionals: social media, games, social leren, e-learning, enzovoorts. Maar is dit ook wat deze groep zelf wil? Onderzoek naar de voorkeuren van jonge professionals levered verrassend "ouderwetse" uitkomsten op.
2013, Article / Letter to editor (Opleiding en Ontwikkeling, (2013))In dit derde en (voorlopig) laatste artikel over het inkopen van HRD-activiteiten staat het perspectief van de opleidingsaanbieder en -dienstverlener centraal. In een rondetafelgesprek bespreken we met vertegenwoordigers van vijf bureaus wat zij nodig hebben om een goed voorstel voor een organisatie te maken.
2013, Article / Letter to editor (Onderwijsinnovatie, vol. 15, iss. 1, (2013), pp. 36-39)Leren kent veel verschijningsvormen. In dit artikel een verslag van het proces dat binnen de bacheloropleiding Opleidingskunde, training & human development van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) heeft gezorgd voor een omslag in denken en doen over teamprofessionalisering. Dit proces, met een andere benadering van leren, heeft een breed scala aan professionaliseringsactiviteiten opgeleverd.
2012, Article / Letter to editor (Opleiding en Ontwikkeling, vol. 25, iss. 4, (2012), pp. 19-22)De stafafdelingen HRD en Inkoop adviseren en faciliteren beide de organisatie bij het behalen van de doelstellingen. Dat vraagt om intensieve afstemming en samenwerking. Verschil in taal en perspectief tussen HRD’ers en inkopers leidt daarbij wel eens tot fricties. Maar hoe kunnen HRD’ers juist hun voordeel doen met de deskundigheid van professionele inkopers?
2011, Article / Letter to editor (Opleiding en Ontwikkeling, (2011))Inkoopprocessen van opleidingen verlopen steeds gestructureerder. Vooral in de voorbereidende fase van het inkoopproces is voordeel te behalen. We beschrijven hier hoe een Request for Proposal (RFP) goed werkt en bieden een checklist als hulpmiddel.
2011, Article / Letter to editor (Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties, (2011))De hbo-bachelor Opleidingskunde, training & human development is in vele opzichten een unieke opleiding. Uniek zijn in ieder geval de mensen in ons team, met zeer uiteenlopende praktijkervaring, verschillende persoonlijkheden en eigen(wijze) ideeën. Om die - vaak impliciete - ideeën inzichtelijk te maken, hebben we een eigen visie op het HRD-vak ontwikkeld. Met die visie willen we voor onszelf, voor studenten en voor ons werkveld verhelderen hoe wij het HRD-vak zien. De visie dient ook als kompas voor ons onderwijs; Doen we de juiste dingen? We starten dit artikel met onze visie. Daarna geven we een samenvatting van de reacties op deze visie van Joseph Kessels (hoogleraar HRD aan de Universiteit Twente en hoogleraar Opleidingskundig Leiderschap aan de Open Universiteit), Gertjan Schuiling (oud-HAN lector en consultant bij Thierry & Schuiling) en Ger Driesen (HRD-expert en eigenaar van Challenge Stretching Talent).
2010, Article / Letter to editor (Opleiding en Ontwikkeling, (2010))Zelfsturing in organisaties betekent werken met teams die gezamenlijken zoveel mogelijk zelfstandig werken aan de totstandkoming van eenproduct of dienst. In deze reportage wordt onderzocht welke consequenties dat heeft voor leren en opleiden.
2010, Article / Letter to editor (Opleiding en Ontwikkeling, (2010))Tijden van economische crisis vragen om nieuwe, creatieve vormen van personeelsvoorziening. Hoe behouden we ervaren vakmensen? En tegelijkertijd: Hoe winnen we jonge mensen voor onze sector? Hoe ontwikkelen we vakmensen in crisistijd? STAN heeft een concept ontwikkeld dat oplossingen moet bieden voor deze vragen: de Talent Development Company.
2009, Article / Letter to editor (Opleiding en Ontwikkeling, (2009))In deze reportage de mogelijkheden van software ter ondersteuning van talentmanagement besproken, waarbij specifiek wordt gekeken naar de toepassingsmogelijkheden voor HRD’ers.
2009, Article / Letter to editor (Opleiding en Ontwikkeling, (2009))‘Een buitengewone campagne, inspirerend, effectief en vernieuwend. Communicatie met emotie.’ Zo oordeelde de jury van de Galjaardprijs over ‘de Buitenwereld’ van UWV. De Buitenwereld was echter veel meer dan een communicatieproject. Alle reden om deze dag eens beter te bekijken; dit keer vanuit HRD-perspectief.
2008, Article / Letter to editor (Opleiding en Ontwikkeling, (2008))In Nederland bestaan organisaties die opleidingsprocessen uit handen nemen. Algemeen bekend is dat nog niet bij Nederlandse bedrijven, zo blijkt uit onderzoek (Baan, 2007). In deze reportage wordt op onderzoek gedaan naar de actuele praktijk en de mogelijkheden van het outsourcen van HRD-activiteiten.