2010, Article / Letter to editor (De Lichamelijke Opvoeding, iss. 5, (2010), pp. 6-9)Door kennis van sport en bewegen en kennis van het kind en zijn ontwikkeling is de docent Sport en Bewegingsonderwijs (SBO) een zeer geschikte professional om sporttalent te herkennen en
een rol te spelen in de ontwikkeling van talent.
Opmerkelijk is dat de rol van de docent SBO tot op heden meestal niet verder reikt dan het ‘opmerken van kinderen die goed kunnen bewegen’. Het SBO heeft in Nederland geen formele rol in het herkennen en ontwikkelen van sporttalent.
Terwijl het vak hier uitstekende kansen toe biedt. In dit artikel zal worden beschreven welke mogelijkheden er zijn en welke onderzoeksinitiatieven worden ondernomen om de docent SBO een sterkere rol te geven in het herkennen en ontwikkelen van sporttalent in Nederland.
2010, Article / Letter to editor (De Lichamelijke Opvoeding, (2010), pp. 49-52)Veel leerlingen associëren sport met competitie, de strijd aangaan
en winnen en verliezen. Zeker in 2010 met talloze grote topsportevenementen zoals de Olympische Winterspelen en het WK voetbal staat sport als wedstrijd voor veel mensen voorop en beheersen
sportprestaties het nieuws. Als wij met ons vak leerlingen willen
voorbereiden op een actieve deelname aan de sport- en beweegcultuur dan is het noodzaak leerlingen met de wedstrijdcultuur in aanraking te laten komen. Hoe dat te bewerkstelligen op een dusdanige wijze dat de ‘verliezers’ niet in het gedrang komen is de insteek van dit artikel.
2009, Article / Letter to editor (De Lichamelijke Opvoeding, iss. 7, (2009), pp. 24-27)In het vorige artikel zijn we ingegaan op het aanleren van basisvaardigheden van het
handbal. In artikel drie besteden we aandacht aan schijnbewegingen, verdedigen en aan tactische principes. De lesstof in dit artikel is meer geschikt voor de vaardigere handbalspelers. We adviseren het toepassen van schijnbewegingen, verdedigen en tactiek aan bod te laten komen in het derde schooljaar van het voortgezet onderwijs of als leerlingen worden voorbereid op een schoolhandbaltoernooi.
2009, Article / Letter to editor (De Lichamelijke Opvoeding, iss. 8, (2009), pp. 24-27)In drie voorgaande artikelen zijn ideeën aangedragen om leerlingen in de bovenbouw van het primair onderwijs en leerlingen in het voortgezet onderwijs basisvaardigheden van het handbal aan te leren. In het derde artikel is oefenstof aangeboden om de meer vaardige leerlingen uitdagende oefeningen aan te bieden. In dit laatste artikel over handbal zullen tactische elementen besproken worden die in de lessen LO in het voortgezet onderwijs kunnen worden behandeld.
2009, Article / Letter to editor (De Lichamelijke Opvoeding, iss. 5, (2009), pp. 29-31)Handbal is in Europa een populaire sport. Het is de door mannen meest beoefende zaalsport en de meest beoefende sport door vrouwen (in georganiseerd verband). In
Nederland wordt handbal door zo’n 60.000 mensen gespeeld. 70 Procent hiervan is
vrouw. Om de jeugd enthousiast te maken voor handbal is het essentieel dat ze al op jonge leeftijd in aanraking komen met de sport. Onderwijs is daarvoor de meest geschikte ingang.
2009, Article / Letter to editor (De Lichamelijke Opvoeding, iss. 6, (2009), pp. 28-30)In het vorige nummer heeft een inleiding gestaan over het aanbieden van handbal in de lessen bewegingsonderwijs aan kinderen in de leeftijd van acht tot zestien jaar.
De auteurs menen dat onbekendheid met de sport de oorzaak is waarom handbal weinig wordt aangeboden aan kinderen in het bewegingsonderwijs. Met deze artikelenserie willen we u handvatten bieden waarmee u handbal in het basis- en voortgezet onderwijs kunt aanbieden.